Рекомендації від хронічного стресу, перепадів настрою,
різновидів тривоги, депресії, наслідків стресу.
Українці, які
вимушено перебувають в інших країнах, внаслідок війни, за медичною статистикою звернень до психологів, психотерапевтів,
психіатрів онлайн ,
страждають депресивною тривогою. В Україні де менше активних бойових дій, люди страждають
астенічною тривогою
(нервове виснаження і втома) . Де найактивніші
бойові дії, катастрофічною тривогою, і де найменша бойова активність, у людей паранояльна тривога(відчуття
небезпеки у більш спокійних місцях). І всі ці види тривог
призвели до хронічного стресу, не
залежно де проживають люди в Україні чи поза її межами.
1.Люди зазнають колосальної напруги на
ментальному, фізичному, та соціальному рівнях. Як нам із цього хронічного стресу виходити, як собі допомогти:
1.Що ти
робиш для власної Душі?
2.Що ти
робиш для свого тіла?
3.Що інші
люди роблять для твоєї Душі т тіла?
О. С. Чабан
український учений в області психіатрії і медичної психології. Завідувач кафедри
медичної психології , психосоматичної медицини, та психотерапії медико-психологічного факультету НМУ О. О. Богомольця.
2.Приймати
ПСИХОБІОТИКИ – це новий підхід до лікування психічних розладів для лікування
тривоги та депресії. Вони впливають
на мікрофлору кишківника благотворно,
і приносять користь людям, які страждають на розлади настрою. Вони на
основі живих мікроорганізмів, які при вживанні всередину, в адекватній
кількості, покращують
психічний стан людини. Психобіотики довели свою ефективність, зменшували
депресію та тривожність. Оскільки вчені вже надали доказову базу, що у регулюванні мікробіоти
(мікрофлори), кишківника-
перспектива лікування багатьох психічних розладів, і
профілактики, та наслідків
стресу. Тому що, мозку є «крутий»
товариш-кишківник: 100 мільйонів нейронів кишківника мають прямий надшвидкісний
зв’язок з мозком. Кишківника мікробіота (мікрофлора) регулює імунітет і обмінні
процеси в організмі. Мікробіота бере участь у виробництві вітамінів, гормонів, ферментів
і нейромедіаторів. І все це діє на наш мозок. Мозок з мікробіотою (мікрофлорою)
кишківника «дружать» з моменту формування нейронів та їх мереж (нейронних
зв’язків). В кишківнику живуть бактерії-50 трильйонів, приблизно в 1,3 рази
більше, ніж всіх клітин в організмі. 360 мікробних генів наш кг. Близько 500
видів, об’єднаних в складну екосистему-мікробіом. І як буває з будь-якою природною
екосистемою, вона порушується, та впливає на стан інших систем, з якими вона
пов’язана. Gut Microbiota Research & Practice
3.Фітопрепарати також з науковою доказовою базою ефективного впливу на психіку.
4.Наступна
рекомендація, дотримуватися дієтичних
рекомендацій
від
депресивних станів, розладів настрою тощо:необхідно дотримуватися середньо-земноморської, японської моделі
харчування; збільшити споживання фруктів, овочів, бобових, цільнозернових
злаків, горіхів та насіння, споживати
продукти з високим вмістом поліненасичених жирних кислот Омега3. Виключити алкоголь, будь-який вид куріння,
кофеїну. Перевага вишневому соку - в ньому серотонін для гарного настрою. Їсти
ківі, він сприяє спокійному сну, але їсти вдень. А також віддавати перевагу антидепресивній рибі: арктичний голець,
оселедець, скумбрія, лосось, сардини, печінка тріски. В складі цієї риби міститься ЕПК(Ейкозапентаєнова
кислота )- це поліненасичена
жирна кислота (ПНЖК) класу омега3,
в найбільшій її кількості.
5.Харчові
добавки, які допомагають при зазначених вище розладах і станах, та депресії. Вони не тільки покращують
емоційний стан, але ефективні за таких розладів, як біполярний (різкі
перепади настрою, від злетів (манія та гіпоманія ) до падіння (депресії) : Омега3; S-аденозилметіон;
Метафолін(Левомефолієва кислота; Віт Д;
Креатин; Фолінова кислота; Комбінації амінокислот.
6.Феліс Джака, президент Міжнародного
товариства досліджень в області харчової психіатрії, виявила та в
рандомізованих дослідженнях підтвердила вплив продуктів харчування на психіку
людей в значно більшому ступені, чим це уявлялося раніше (в 2010, 2015,
2019 роках).
Харчові антидепресанти:
Рослинні
продукти: зелень кульбаби, шпинат, капуста, кінза, гірчиця, базилік,
червонокачанна капуста, грейпфрут, бурякова гичка, салат латук, буряк,
Барбадоська вишня-Ацерола, ріпа, брюссельська капуста, гарбуз, папайя,
болгарський перець, петрушка, броколі, водяний крес салат, капуста кольрабі,
цвітна капуста, мускатний гарбуз, салатний цикорій.
Інші продукти
тваринного походження:
Сайда, лосось,
зубатка, омари, сьомга, субпродукти, краб, золотистий окунь, устриці, молюски,
равлики, тунець, макрель, оселедець, райдужна форель, восьминіг, козлятина,
печінка, пташинні потрухи, рибна ікра, мідії, страус ему.
«Завдяки нашому розумінню
того, що кишківник є важливою рушійною
силою психічного здоров’я, лікування, спрямоване на мікробіом (мікрофлору) кишечника, може допомогти покращити роботу мозку і
психічне здоров’я та передбачити, які пацієнти краще реагуватимуть на медичні
та харчові втручання.» д-р
Премисл Берчік , гастроентеролог і
дослідник з Університету Макмастера (Канада).
7.Джерела відновлення сил та ресурсів:
-Тілесні-це фізична
активність (будь-яка), але лише в задоволення; їжа, запахи, танці.
-Емоційні-це те,
що приносить задоволення (музика, читання, спілкування або навпаки тиша).
-Уява-це творчість
та «малювання» картин майбутнього.
-Відносини-це спілкування
з позитивними та щиро усміхненими, не наполоханими та не духовно бідними
людьми. Щастя має інфекційну природу.
-Інтелектуальні-це
нові знання.
-Духовні-це теологічні, медитація, духовні практики.
З повагою, Людмила Курякова, приватна практика: медична психологиня, кваліфікація гештальт-консультантки з індивідуальної та групової психокорекційної і психотерапевтичної роботи з дітьми, підлітками та їх сім'ями. В психологічній роботі використовую арттерапевтичні методи і методики, КПТ техніки, тілесно-орієнтовані вправи, та притчі позитивної психотерапії. Парапсихологиня/дослідниця парапсихічних явищ і здібностей людини. Консультантка з основ дієтології, системи збалансованого харчування, фітопрофілактики, превентивних антиейджингових методів. Консультантка з народної і нетрадиційної медицини, знахарка/використання молитов, дарів природи для життєвої сили (енергоінформаційні методи лікування, лікування словом, травознавство). Авторка наукової праці "Музична терапія із застосуванням тибетської чаші та куль здоров'я Баодінга як засіб для зменшення м'язової напруги і тривоги при тривожних розладах". Членкиня ВГО «Асоціація фахівців з народної і нетрадиційної медицини України»; дійсна членкиня ВГО «Асоціація превентивної та антиейджинг медицини; асоціативна членкиня ВГО «Арт-терапевтична асоціації» (Київ); членкиня Громадської спілки «Національна психологічна асоціація»; власниця інтернет-магазину послуг, продуктів, товарів, для зміцнення здоров’я, зцілення душі і тіла, покращення якості життя «Знахарська Лавка-Родинна Лавка»; авторка книги «Психологічна Знахарська Допомога» 2022р.; Блокнот «Рекомендації з харчування для зміцнення здоров’я і нормальної ваги» 2021р.; «Ментальне Таро Міли М’яти» 2021р.; «Мудрість Життя-Щоденник Натхнення» 2015р.; Публікації у ЗМІ: Вплив харчової поведінки та соматичне здоров’я)-Газетний Комплекс ПП «Інтернет-медіа» Газета 2000-Блоки «Вікенд-Здоров’я», «Місто»-2-12-2013р.; Співавторка (2008р.), в Міжнародному гуманітарному Центрі «Розрада» Проект «Насильству-«Ні» Зробимо Україну Територією без домашнього насильства», за підтримки Трастового фонду ООН по викоріненню насильства проти жінок (ЮНІФЕМ), тренер Ворк-Шоп-Майстер-Клас «Насилля як життя», «Коли дитина у нас в терапії» для представників центрів соціальної роботи, відділів у справах сім’ї та молоді, представникам районних управлінь МВС, дільничних міліціонерів, відділів кримінальної міліції у справах дітей та представників громадських організацій; Розробка проектів «Захист прав дитини при розлученні», «Діти трудових мігрантів. Методика діагностики моделей поведінки дітей трудових емігрантів.