+38 (067) 498-39-99 Пн.-Пт.: 10.00-19.00

Потреби і розвиток дитини від 15 до 18 років

07.12.2021
Переглядів: 491

Потреби і розвиток дитини від 15 до 18 років

1.За фізіологічними даними підлітки здатні мати народжувати дітей. Але можливостей недостатньо щоб реалізувати всі бажані прагнення, і саме ці протиріччя створюють дуже сильний внутрішній конфлікт. Це період остаточного формування самооцінки. Більшість юнаків і дівчат ретельно оцінюють себе, порівнюючи свої зовнішні дані, фізичний розвиток, інтелектуальні здібності, соціальні уміння, з аналогічними якостями своїх однолітків та ідеалів, які їм подобаються, на яких рівняються.

2.В цей період батькам потрібно бути уважними до своїх дітей, і  не пропускати повз вух «Я поганий» «Я не гарна», не залишайте вашу дитину з її проблемами на самоті, діліться своїм досвідом, разом находьте вихід із ситуації. Допомагайте шукати себе, і при цьому вступати у взаємодію з оточенням. Поважайте проблеми вашої дитини, не критикуйте спосіб її поведінки, а підтримуйте, й захищайте. Допоможіть стати підліткові на місце своїх недоброзичливців, зрозуміти чого вони хочуть,навчитися відстоювати своє достоїнство, свої права і не боятися іншодумців. Робити правильні висновки і зрозуміти, що є і буде багато людей, з якими їм зовсім не потрібно спілкуватися, якщо вони їх ображають, знущаються, не поважають. Тому що ніхто не має права ображати принижувати іншу людину, тому що йому (їй) так захотілося. І ти не зобов’язаний терпіти таке відношення до себе, і спілкуватися і поважати людину, яка тебе не поважає, і неважливо скільки їй років 15 чи 60. З віком вихованість, мудрість, приходить не до всіх, і діти вчать дорослих.

3.Це час усвідомлення себе як індивідуальності і пошук свого унікального місця у світі. Зверніть увагу на те як одягається ваша дитина, чи вміє вона захищати себе фізично, що вона думає про себе і навколишній світ. Зовнішній вигляд це один із способів виразити свою індивідуальність.

4.Як і дорослі підлітки відрізняються за характером і поведінкою. Увага легко переключається,це дозволяє юній людині обрати свій шлях у житті, наблизитись до світу дорослих.

5.Мрії дають підлітку можливість у фантазіях переборювати обмеження, з яких складається життя. Перед молодими людьми стоять складні завдання. Потрібно завоювати авторитет у однолітків,шукати своє місце у дорослому світі,освоювати професію, встановлювати стосунки з протилежною статтю, створювати сімю.  Не осміюйте їх,коли вони здаються вам наївними, несерйозними, не кажіть слів «Мені б твої проблеми» «Та в тебе ще стільки їх буде». Ставтеся серйозно, і це допоможе створювати довірливі стосунки між вами.

6.Важливо щоб обрана професія була пов’язана з основними інтересами і цінностями вашого сина чи доньки. Цінності дітей тісно пов’язані з цінностями батьків. Орієнтовані на допомогу людям, дослідницькі професії,професії пов’язані з розвитком суспільства, прикладні спеціальності, обслуговуючі,творчі професії. Важливо не просто пройтись по всім професіям, а кожну з них докладно, подивіться  на роботу живого фахівця, щоб ясно представляти. Спробуйте не тиснути і не квапити дитину.

 7.Батьки мають підтримувати дружні стосунки, але не стирати грані батьківства. Мама, Тато, більше ніж друзі. І коли ви разом зі своє дитиною курите п’єте алкоголь, ви даєте добровільну згоду шкодити своєму здоров’ю. «Вдома можна, а на вулиці ні, чи з друзями, так не працює. Підліток буде і з вами і з друзями курити, навіть не обмежуючи себе. Друг не відповідає за здоров’я і безпеку вашого підлітки, а ви так. Тому довірливі стосунки з дитиною, не обов’язково дружні. Якщо ви хочете, щоб ваша дитина довіряла вам, ділилася секретами, щоб ви вчасно могли допомогти, достатньо відвертого говоріть  про своє ставлення до конкретної ситуації, поведінки дитини, наприклад: «Я від тебе чую запах сигарет. Мені, як люблячій мамі не подобається, що ти куриш, тому що я звичайно хочу щоб ти був здоровий. І да, можна захворіти і померти не обов’язково від сигарет, але якщо ще добавити куріння, до сьогоднішніх факторів, які впливають на наше здоров’я, то це добровільно себе вбивати». Можливо ви зможете згадати себе у цьому віці і ті наївні і нелогічні дії, які здійснювали ви самі і усвідомити, що не зважаючи на це, ви стали дорослими і відповідальними людьми. І після того як ваші діти стануть самостійними, пройшовши через власні помилки і їх наслідки, вони можуть повернутися до вас, стати для вас справжньою підтримкою, і навіть прийняти і розділяти ваші погляди й ідеї.

8.Реальний захист дитини від усіх небезпек-це її здоровий глузд і знання, що  саме він чи вона сама повинна розпізнати небезпеку і поводити себе у відповідності з необхідністю. Якщо дитина впевнена ,що турбуватися із приводу можливих небезпек і приймати пов’язані з цим будь які рішення це прерогатива батьків , то скоріше усього, і поводити себе вона буде вільно і безвідповідально. Людина може навчитися бути відповідальною лише в таких ситуаціях, де вона справді діє сама по собі,відповідає за ситуацію і наслідки прийнятих рішень. У свій час ви самі воювали за свою незалежність і відстоювали власні права у суперечках з вашими батьками,потім вирішили завести власну дитину і стали дуже відповідальними,бо відповідали не лише за себе а й за нове життя. Не можна захистити дитину від усіх непередбачених ситуацій, в які вона може потрапити. Ваша дитина, з кожним роком стає все дорослішою, і ви можете повернутися до свого життя, залишивши їй можливості і повноваження будувати своє. І це не про те ,щоб кинути напризволяще,не цікавитись її життям,а щоб не брати на себе зайвих обов’язків і разом з вашою дорослою-дитиною, шукати, помилятися, робити спроби, падати і розбивати коліна, плакати, підніматися, й далі жити.

З повагою, Міла М'ята (Людмила Курякова) – клінічний психолог; дитячий та сімейний психолог, гештальт-консультант; консультант із збалансованого харчування; медична сестра; знахарка, консультант у галузі нетрадиційної медицини; парапсихолог, таролог, рунолог; співавтор проектів «Насильство у сім'ї», «Діти емігрантів» у міжнародному психологічному центрі «Розрада». 

Записатися на онлайн консультацію:

https://gekata.com.ua/psihologchn-konsultac-onlayn

https://gekata.com.ua/psihologchn-konsultac-onlayn/konsyltaciya-dutyachogo-psuhologa

 


Супутні товари

Консультація медичного психолога

Відгуків: 0

Написати відгук

Схожі статті

Дитячі страхи

Дитячі страхи

Дитячі страхи. Як допомогти дитині?З 2008 року я працюю дитячим психологом. Моєму синові 7 років і детальніше

Дитячі істерики! Що робити?

Дитячі істерики! Що робити?

                            &n детальніше

Управляти своїми емоціями. Правила для дітей від 5 років.

Управляти своїми емоціями. Правила для дітей від 5 років.

Управляти своїми емоціями. Правила для дітей від 5 років.З 5 років діти починають вчитися керувати детальніше

Казка-терапія

Казка-терапія

                            &n детальніше

Проблеми починаються у сім'ї

Проблеми починаються у сім'ї

Проблеми починаються у сім’ї1.Дитина формує свої основні цінності, ставлення до найголовніших момен детальніше

Психологічні стадії розвитку дитини

Психологічні стадії розвитку дитини

Психологічні стадії розвитку дитиниДля того щоб дитина гармонійно розвивалася, потрібно, щоб задач детальніше

Як сформувати у дитини безпечну поведінку

Як сформувати у дитини безпечну поведінку

Як сформувати у дитини безпечну поведінку1.Щоб сформувати у дитини безпечні звички, навчити безпец детальніше

Батьки, які багато працюють, весь час зайняті

Батьки, які багато працюють, весь час зайняті

Батьки, які багато працюють, весь час зайнятіДитина не розуміє , чому батьків немає постійно, і зав детальніше

Потреби і розвиток дитини від 0 до 3 років

Потреби і розвиток дитини від 0 до 3 років

Потреби і розвиток дитини від 0 до 3 років1.Не очікуйте від себе надто багато в перші дні після на детальніше

Потреби і розвиток дитини від 3 до 5 років

Потреби і розвиток дитини від 3 до 5 років

Потреби і розвиток дитини від 3 до 5 років1.Дитина говорить «Я сама», пробує сама вдягатися, прибир детальніше

Потреби і розвиток дитини від 5 до 7 років

Потреби і розвиток дитини від 5 до 7 років

Потреби і розвиток дитини від 5 до 7 років1.Основна особливість як і раніше зацікавленість,дитина детальніше

Потреби і розвиток дитини від 7 до 9 років

Потреби і розвиток дитини від 7 до 9 років

Потреби і розвиток дитини від 7 до 9 років1.Дитина здатна зосередитися, тривалий час займатися одн детальніше

Потреби і розвиток дитини від 10 до 15 років

Потреби і розвиток дитини від 10 до 15 років

Потреби і розвиток дитини від 10 до 15 років1.З 10  років починається підлітковий вік. Одні д детальніше

Якщо ви не задоволені шлюбом, сімейними стосунками

Якщо ви не задоволені шлюбом, сімейними стосунками

                Якщо ви не задоволені шлюбом, сімейними сто детальніше