+38 (067) 498-39-99 Пн.-Пт.: 10.00-19.00

Якщо ви не задоволені шлюбом-сімейними стосунками

16.12.2021
Переглядів: 563


                Якщо ви не задоволені шлюбом, сімейними стосунками

Несприятливо впливають на людину, на її психічне і соматичне здоров’я, такі сімейні переживання: почуття провини, коли член сім’ї вважає себе винуватцем сімейних негараздів; сімейна незадоволеність, коли очікування від партнера сімейного життя не співпадають з реальними умовами життя в сім’ї; психічне напруження з приводу задоволення потреб сім’ї, неможливість або перешкоди задовольнити потреби сім’ї; висока тривожність страхи щодо здоров’я членів сім’ї, нездатності запобігти несприятливим подіям. Коли психолог або психотерапевт оцінює подружні стосунки, щоб зрозуміти які психологічні інструменти допоможуть відрегулювати  деструктивні сімейні відносини , він звертає увагу на психотерапевтичне функціонування сім’ї. Це увага один до одного, ласка, прогладжування, допомога один одному, взаєморозуміння, підтримка один одного в самореалізації, особистісному розвитку.

Обов’язкові сімені ролі, які повинні виконуватися подружжям, для нормального життєдіяльного функціонування сім’ї:  Відповідальний за забезпечення сім’ї;  Відповідальний  по догляду за дитиною та розвитку дитини; Відповідальний за активність в сексуальній сфері; Відповідальний за підтримку родинних зв’язків спілкування з родичами і участь в сімейних заходах; Відповідальний за розваги і мандрівки, щоб формувати життєдіяльність сім’ї у сфері дозвілля; Відповідальний за сімейну субкультуру, формування культурних цінностей інтересів.

Основну і особливу роль до створення сім’ї, здатність до шлюбу є психологічна готовність. Це бажання і спроможність турбуватися про іншу людину. Співчувати і співпереживати іншій людині. Спроможність співпрацювати з іншою людиною. Бути толерантними, сприймати іншу людину з її індивідуальними особливостями, звичками, й уміння пристосовуватися до них.

Гармонійний характер подружніх стосунків коли є взаємодоповнення ролей сімейних. Наприклад, у жінки сильно виражена потреба в захисті а у чоловіка потреба захищати  і він задовольняє потребу жінки в ролі захисника. Гармонія в сім’ї  в розподілі ролей у сім’ї, змінювати їх в залежності від обставин, при цьому задовольняти завдяки виконанню цих ролей власні потреби і потреби кожного члена сім’ї. Ролі потребують і від чоловіка і від жінки спільної відповідальності за дітей, участь і ведення домашнього господарства, економічний внесок у сім’ю. Якщо сімейні обов’язкові ролі не виконуються за визначених подружжям умовах, члени сім’ї  психічно травмуються формуючи патологічні сімейні ролі, та несприятливий клімат в сім’ї. 

Причини сімейних проблем криються також в особливостях сімейного спілкування, особливостях характерів кожного з членів сім’ї. Тому ціль психокорекційної роботи з сім’єю - здатність сім’ї самостійно, без психолога, психотерапевта, конструктивно і позитивно вирішувати конфлікти і проблеми.

Сімейні цінності складаються із цінностей жінки та цінностей чоловіка. Щоб виявити сімейні сценарії, які в конкретній практично завжди будуть загострення зонами сімейних конфліктів, потрібно виявити відмінності в сімейних цінностях партнерів. Проаналізувавши ці відмінності ви можете  оцінити вашу сімейну систему, для подолання непорозуміння між вами. А також зрозуміти, що відмінності не зміняться і ви витратите свій час, на переробку партнера, але ваші очікування так і не справдяться. Ваші цінності сформували ваші батьки, як ви формуєте зараз в своїх дітях. І практично кожній людині здається що її цінності істина, а у партнера помилкові. Цінності показують до чого ви прагнете і що являється правильним і важливим для функціонування сім’ї. І ви завжди маєте очікування, що ваш партнер буде підтримувати ваші цінності, тому що вони правильні. Але цінності, ціннісні орієнтири на життя, людина набуває в умовах сімейної системи своїх батьків, свого стилю життя, і вони являються суб’єктивним досвідом взаємодії з реальним життям іншими людьми. І саме конфлікти в сім’ях зв’язані з неможливістю відповідати очікуванням партнера, робити те що він (вона) вважає правильним. Тому головними джерелами в сімейних конфліктах є помилкові припущення про цінності свого партнера, підтримані відповідними діями.

Якщо ви постійно з чоловіком (дружиною) конфліктуєте, і не розумієте, як вирішити конфлікт, як перестати сваритися на одні і ті ж теми. І чому вже роки ви не можете побудувати свою щасливу сім’ю, спробуйте проаналізувати ваші з чоловіком (дружиною) подібні цінності і відмінні,напишіть їх і обміняйтеся з партнером. І послухайте один одного, не перебиваючи, в чому ви помилилися, які цінності написали у чоловіка (дружини) подібними з вашими, і навпаки, наприклад, ви написали, що цінність «робота» для вашого чоловіка на першому місті, а він написав, що робота для нього на третьому місці. Цінності кожного з батьків, виявлення сімейних сценаріїв, для сімейної терапії.  Що ваші батьки завжди казали вам про цінності: сім’я і відношення в сім’ї; діти і виховання дітей; робота, кар'єра, гроші;  здоров’я;  відпочинок, мандрівки; самореалізація; справжній чоловік, справжня жінка; життя, сенс життя. Які у вас з чоловіком (дружиною) цінності подібні, а які різні. Чим більше відмінних цінностей між вами, тим більше і частіше виникають конфлікти, які нажаль вирішити можливо, якщо чоловік (дружина) погодиться з вашими цінностями, і буде в вашому сімейному житті їх підтримувати. Запитайте себе: «Я готова (готовий) прийняти цінності свого чоловіка (дружини), слідувати їм, якщо я з ними не згодна?» То чому ви вирішили, що вам вдасться змінити вашого партнера, якщо він сам цього не хоче? Чи будете ви жити з чоловіком (дружиною) який не зміниться? Для того щоб, в сімейних стосунках було менше конфліктів, цінності, погляди на те як потрібно прожити життя, цілі, до чого прагнути, потрібні подібні, близькі, однакові, а методи і способи їх досягнення можуть бути різні.

Психологічний клімат в сім’ї-це настрої в сім’ї, психічний стан, самооцінка кожного члена сім’ї, саморегуляція в сім’ї. Сприятливий психологічний клімат в сім’ї – це згуртованість членів сім’ї, відповідальність, доброзичливість один до одного і до людей, почуття захищеності кожного члена сім’ї, емоційна психологічна задоволеність в сім’ї, прагнення до спільного розв’язання сімейних проблем, проведення спільного дозвілля. До психолога, психотерапевта звертаються, коли несприятливий психологічний клімат в сім’ї. Це висока напруженість в сім’ї, між особисті і конфлікти, почуття незахищеності, дискомфорту перебування в сім’ї. Конфліктності сім’ї визначається ступенем негараздів в сім’ї. Суперечності між інтересами потребами і бажаннями членів сім’ї, і тривале переживання сильних негативних емоцій.

Подружжю важливо проаналізувати  свою шлюбно-сімейну мотивацію. Основні мотиви взяття шлюбу: інтимний,знайти бажаного партнера для кохання; батьківська мотивація, шлюб для народження і виховання дітей; психологічна мотивація, знайти свою близьку духовно людину; побутова мотивація, налагодити свій побут. Аналіз усвідомлення своєї шлюбно-сімейної мотивації впливає на задоволеність шлюбом. У дисфункціональних сім’ях мотивами для створення шлюбу, створення сім’ї: втеча від батьків; самотність; престиж; матеріальні блага; помста; традиції і тиск батьків; почуття обов’язку. Якщо ваша мотивація шлюбу була суперечливою, то риси шлюбного партнера, які ви спочатку не помічали, але вони для вас є не бажані в сімейному житті, починають сприйматися вкрай негативно, і посилювати дисфункціональність вашого сім’ї.

На стабільність сім’ї впливають зовнішні об’єктивні фактори, це рівень життя в країні, матеріальні і соціальні умови життя сім’ї. Внутрішні і суб’єктивні фактори, моральні культурні норми, очікування потрібних людей для сім’ї, готовність до сімейного життя, мотивація шлюбно-сімейна. Подружня сумісність, особливості спілкування подружжя між собою, відповідальність, почуття обов’язку, любов. Всі ці фактори впливають на життєдіяльність сім’ї, успішне вирішення сімейних проблем, усвідомлення членами сім’ї сімейної ситуації, вміння зберігати і розвивати сім’ю. Збіг сімейних цілей і цінностей в подружжя, є вищим рівнем сумісності і єдності. Сімейні цілі: спільне виховання дітей; розвиток подружжя як особистостей; спільні захоплення; внутрішньо сімейне спілкування; створення спільного свого домашнього гнізда затишку.

Для успішного пристосування до спільного способу життя, це зближення думок, почуттів, узгоджень. Розпреділення координація прав і обов’язків, формування сімейного бюджету, узгодження інтересів, установок, цінностей, світогляду. Досягнення сексуальної гармонії, задоволення інтимними стосунками.

Для успішного сімейного спілкування потрібно: надання один одному можливості відкрито відверто висловлювати свої думки, почуття; відсутність таємниць, заборонених тем; постійне обговорення думок вражень; адекватність реагування, поведінки на життєві ситуації; в процесі спілкування з партнером підтвердження позитивного уявлення про себе.

Психологічно здорова сім’я - де подібні сімейні цілі і цінності, рольові функції подружжя узгоджені, міра і адекватність очікування один від одного; прагнення зберегти комфортні емоційні сімейні стосунки в кризових періодах, емоційна задоволеність шлюбом і сімейними відносинами, прагнення до перспектив сімейних цілей. Й спрямованість на довголіття. Таким чином психологічно здорова сім’я створює умови реалізації потенціалу кожного з членів сім’ї, і з повагою ставиться один до одного.

Діагностика психологом, подружніх стосунків, спрямована на виявлення факторів,  що знижують задоволеність шлюбом, порушуючи його стабільність. Психолог вивчає різні характеристики подружжя, яке звернулося за допомогою. Тестує сумісність темпераментів, ціннісно-мотиваційну сферу, функціонально-рольові погодженості, шкала подружньої адаптації, шкала суб’єктивної задоволеності шлюбом, моделювання суб’єктивних ситуацій конфліктів, ступінь розуміння подружжям один одного, рівень реалізації очікувань один від одного, психодіагностика сімейних стосунків виявлення зон конфліктів, зміст конфліктів, особливості поведінки кожного члена сім’ї в конфліктах. Психолог з’ясовує стиль виховання дитини в сім’ї, виявляє причини неадекватного ставлення батьків до дитини, особливості порушення процесу виховання в сім’ї, ступінь задоволення потреб дитини, кількість і якість вимог до дитини в сім’ї, різкі зміни стилів виховання що несприятливо позначаються на розвитку особистості дитини. І визначає психологічне здоров’я сім’ї.

Психологічна корекція психотерапія сімейних стосунків спрямована на вирішення психологічних проблем сім’ї за допомогою структурованого конструктивного діалогу між психологом і сім’єю. Психологічне консультування спрямоване на корекцію міжособистісних стосунків людини, яка звернулася за допомогою, в сім’ї. Психотерапія спрямована на вирішення глибинних особистісних проблем, що виникають у людини яка звернулася за допомогою, труднощі у міжособистісних стосунках з іншими членами сім’ї.  Основна ціль психолога допомогти  знайти шляхи і засоби розв’язання проблем, пов’язаних з труднощами в міжособистісних стосунках із членами сім’ї. А для цього психолог розбирається в чому суть проблеми, допомагає зняти психоемоційне напруження, щоб людина усвідомила ситуацію, вислуховуючи людину. Далі психолог розширює уявлення людини про себе, проблемну ситуацію, навколишню реальність. В результаті чого людина починає по-новому бачити і оцінювати ситуацію, намагаючись знайти альтернативні рішення, варіанти поведінки. Далі психолог допомагає людині взяти на себе відповідальність за власне життя, за власні рішення і дії в сімейній ситуації.  Психолог підтримує у людини віру в себе, свої сили, готовність реалізувати виявлені способи подолання сімейних проблем, завдяки зміні власного ставлення до ситуації, і власної поведінки.

Психологічна корекція сім’ї потребує від психолога навичок спостереження фіксувати усвідомлені та неусвідомлені ситуації почуття потреби сімейних відносин. Осмислення ідентифікованих сімейних проблем щоб оптимально вплинути на процес сімейної взаємодії. Це і є основи сімейної психотерапії, комплекс терапевтичних методів і прийомів, спрямовані на людину яка звернулася за допомогою лікування через сім’ю, і оптимізація сімейних стосунків. У шлюбі можуть бути порушені фізичні стосунки, емоційні стосунки, інтелектуальні, соціальні, духовні. І на різних етапах періодах розвитку сім’ї  порушуються якісь із стосунків. Тому у сімейній психотерапії аналізуються неусвідомлені бажання, психологічні проблеми пережиті в минулому, усвідомлення як невирішені проблеми в минулому впливають на сімейні стосунки, і усвідомлення неконструктивної поведінки кожного з членів сім’ї. Лікувальний ефект в сімейній психотерапії дає метод медитації, гіпнозу, аутогенному тренуванні. Також системна сімейна терапія, яка ефективна для родин де члени родини об’єднані емоційно й особистісно, симбіоз в стосунках, яка допомагає сім’ї зруйнувати неконструктивні шаблони спілкування, створити між членами сім’ї ефективний зворотній зв’язок, бачення перспектив розвитку сімейних відносин, конструювання єффективних моделей стосунків членів сім’ї, набуття досвіду спілкування для гармонізації сімейних стосунків, перебудова несприятливих стереотипів поведінки,корекція негативного досвіду у сім’ї. В результаті у сім’ї є можливість оптимізувати сімейні стосунки, і підвищити свою батьківську компетентність у вихованні дітей.

 


Супутні товари

Консультація медичного психолога

Відгуків: 0

Написати відгук

Схожі статті

Управляти своїми емоціями. Правила для дітей від 5 років.

Управляти своїми емоціями. Правила для дітей від 5 років.

Управляти своїми емоціями. Правила для дітей від 5 років.З 5 років діти починають вчитися керувати детальніше

Проблеми починаються у сім'ї

Проблеми починаються у сім'ї

Проблеми починаються у сім’ї1.Дитина формує свої основні цінності, ставлення до найголовніших момен детальніше

Як сформувати у дитини безпечну поведінку

Як сформувати у дитини безпечну поведінку

Як сформувати у дитини безпечну поведінку1.Щоб сформувати у дитини безпечні звички, навчити безпец детальніше

Потреби і розвиток дитини від 0 до 3 років

Потреби і розвиток дитини від 0 до 3 років

Потреби і розвиток дитини від 0 до 3 років1.Не очікуйте від себе надто багато в перші дні після на детальніше

Потреби і розвиток дитини від 3 до 5 років

Потреби і розвиток дитини від 3 до 5 років

Потреби і розвиток дитини від 3 до 5 років1.Дитина говорить «Я сама», пробує сама вдягатися, прибир детальніше

Потреби і розвиток дитини від 5 до 7 років

Потреби і розвиток дитини від 5 до 7 років

Потреби і розвиток дитини від 5 до 7 років1.Основна особливість як і раніше зацікавленість,дитина детальніше

Потреби і розвиток дитини від 7 до 9 років

Потреби і розвиток дитини від 7 до 9 років

Потреби і розвиток дитини від 7 до 9 років1.Дитина здатна зосередитися, тривалий час займатися одн детальніше

Потреби і розвиток дитини від 10 до 15 років

Потреби і розвиток дитини від 10 до 15 років

Потреби і розвиток дитини від 10 до 15 років1.З 10  років починається підлітковий вік. Одні д детальніше

Потреби і розвиток дитини від 15 до 18 років

Потреби і розвиток дитини від 15 до 18 років

Потреби і розвиток дитини від 15 до 18 років 1.За фізіологічними даними підлітки здатні мати народ детальніше

Норма чи психопатологія?

Норма чи психопатологія?

Норма чи психопатологія? Не людина являється хворою, а конкретний тип її поведінки та порушення кон детальніше

Кризова психологічна допомога

Кризова психологічна допомога

                           &nb детальніше

Допомогти собі при ПТСР

Допомогти собі при ПТСР

В умовах війни такі реакції на обставини є нормою: в думках постійне повторення травматичних подій детальніше