+38 (067) 498-39-99 Пн.-Пт.: 10.00-19.00

Казка-терапія, для дітей і дорослих

18.11.2021
Переглядів: 667

                                                          Казка-терапія для дітей та дорослих.          

Моя дитина надихала мене на написання казок, а дитяча психологія дала знання як мені створювати казки, щоб пояснювати дитині важливе, допомогти впоратися з труднощами в садочку та школі, і агресія, істерики та страхи. Щодня щось новеньке, мами мене зрозуміють, подолали одну проблему, почалася інша. Якщо вам це знайомо, мої казки та підказки будуть вам на допомогу, уловлюйте секретики і спробуйте складати казки для своїх дітей та коригувати не лише погану поведінку.

Мої казки такі, щоб дитина без протестів хотіла дотримуватися правил, і вчилася аналізувати свої вчинки виправляти та формувати нормальну поведінку. Тому в кожній казці я вкладала актуальну проблему, її вирішення, правила, які головному герою потрібно було дотримуватися, для позитивних результатів, причинно-наслідкових зв'язків казкових, і вигоди, які головний герой отримує, якщо слідує казковим правилам.

Казки інформативні, ми отримуємо інформацію про життя, актуальний стан, способи подолання труднощів, світогляд. Казки безмежні, змінюючи, доповнюючи, збагачуючи казку, ви долаєте самообмеження, змінюєте та збагачуєте своє життя. Казки емоційні, приймаючи участь у казковій терапії ви накопичуєте позитивно заряджену енергію, зміцнюючи свій психічний та соціальний імунітет. Казки мудрі, через казку ви можете побачити нові способи та алгоритми виходу із проблемної ситуації. І процес самовираження через казку безпосередньо пов'язаний із зміцненням психічного здоров'я та розглядається як психопрофілактика. Використання казкотерапевтичних технологій дає змогу впоратися зі своїми проблемами, відновити емоційну рівновагу, усунути порушення поведінки, подолати дезадаптацію, сприяти інтелектуальному розвитку. Казки зціляють  дітей, і дорослих.

 

Складіть казку і влаштуйте собі казкову терапію. Дайте відповіді на запитання, після написання казки:

1. Дайте назву своїй казці. Про що ваша казка? Яка актуальна ситуація, проблема вийшла у вашій казці?

2.Хто головний герой, скільки йому років?

3. Ваша казка вийшла казкою минулого, сьогодення чи майбутнього?

4.Яка ситуація відбувається з головним героєм, що він відчуває у зв'язку із цією ситуацією? Чого він насправді хоче? (Це і будуть актуальні почуття, ваше ставлення до того, що відбувається, психоемоційний стан).

5.Яка проблема відображена у казці? (Актуальна проблема).

6.Як і за допомогою яких способів вирішилася проблема в казці? Як у житті ви застосовуєте такий спосіб? (Якщо головний герой зміг упоратися з труднощами, проблема для вас не актуальна в даний час. У вас є сформований спосіб та досвід виходу з подібних ситуацій).

7.Хто допоміг головному герою вирішити проблему? (Задумайтеся, хто у вашому житті помічник, підтримує вас, і допомагає вирішувати проблеми?) Відповідь на сьоме запитання вказує на кому відповідальність за вирішення проблеми, з ким поділяє відповідальність головний герой, та яка взаємодія з оточуючими.

8. Подумайте, як ваша казка схожа на ваше реальне життя? ( Це і є психоаналіз свого життя, усвідомлення реальних труднощів та способів виходу з них).

9. Чому вчить ваша казка? (Мудрість вашого життя, урок, який ви здобули).

Як ви бачите дуже цікавий казковий, терапевтичний процес. І якщо ви навчитеся з легкістю дати вашому внутрішньому стану звільниться від неусвідомлених, думок, внутрішнього монологу, пригнічених емоцій, ви навчитеся аналізувати і діяти усвідомлюючи, що буде з вами, якщо ви вчините таким чином, як надумали. Ви навчитеся звільняти своє тіло від психосоматики, знижувати психічну напругу, позбавлятися зайвого, старого сміття, яке руйнує здоров'я і життя. Психопрофілактика також є важливою як будь-яка профілактика, яку ми проводимо для свого здоров'я. І коли ми з дитинства вчимо дітей складати казки, у казках вигадувати виходи із найскладніших ситуацій, діти вміють справлятися з труднощами у реальному житті.

І так казка! Ми тоді вдвох із Богданом ходили обсипані в крапку, син передав мені цю гарну хворобу. І пам'ятаю, всі мої консультації навіть онлайн довелося скасувати. Ця казка допомогла мені зацікавити дитину у своєму найшвидшому одужанні.

                                              Казка, як Богдан переміг вірус Вітрянку

Живе собі організм дитини. Живуть в організмі різні корисні захисники-імунітетні клітини, ціла армія захисників. У них захисні золоті щити, мечі, міцні металеві шоломи, на ногах важкі бронзові чоботи, які можуть розтоптати будь-який вірус. І нікого захисники не пускають. Але так буває якийсь сильний і дуже злий вірус проникає в організм дитини і хоче заволодіти ним. Щоб заволодіти організмом, вірус починає розмножуватися і запускати своїх шкідників, і на руки, і на ноги, і на животик, і на спину і навіть на очі і волосся, по всьому тілу вискакують прищі у дитини.

Дізнався Богдан, як перемогти вірус Вітрянку, як допомогти можна захисникам імунітетних клітин цей вірус прогнати. Потрібно бути в хорошому настрої, бо вірусні клітини вітрянки люблять, коли Богдан плаче, злитися, вередує, ходить у поганому настрої, тоді прищів стає більше. Ще потрібно митися, щоб прищики не свербіли, тому що вірусні клітини люблять, коли чухають їх прищі, вони тоді розмножуються, і сверблять ще сильніше. І Богдан почав допомагати імунітетним захисникам. Коли він хотів вередувати, плакати, він відразу одягав посмішку, щоб прогнати поганий настрій, починав грати, щоб відволікти себе і не свербіти, і будував з лего конструктора імунітетних захисників, роботів лего, стіну захисту, яка не пробивається для вірусу вітрянки.

Ще Богдан відмовився, хоч йому було дуже важко відмовитися, поки хворіє, від цукерок, шоколаду, щоб прищі не свербіли. Богдан намагався все робити, що треба, щоб швидше одужати. І разом із імунітетними клітинами захисниками Богдан переміг вірус Вітрянку.

Богдан дуже любив допомагати іншим дітям, і розповідав дівчаткам та хлопчикам правила, як перемогти вірус Вітрянку. Діти дотримувалися цих правил, і теж одужували. Богдан радів, що може допомогти іншим дітям бути здоровими.

 

                                                               Казка про павука

(Щоб дитина не боялася павуків у будинку, і не виявляла жорстокість, не вбивала їх).

Жив хлопчик Бог. Жив він з мамою татом котиком та собачкою. Жили вони у будиночку, у дуже гарному, великому будиночку, у лісі. Навколо було багато птахів, тварин, риб. Хлопчик Бог дуже любив свій будиночок і все довкола. Коли він виходив на вулицю, він любив дивитися на небо, яке красиве небо. Він любив дивитись на квіти, дерева, різні рослини. Коли він бачив якусь нову квітку, він приходив додому і малював її, коли він бачив нову невідому йому тварину, він приходив додому і дізнавався про неї все, як вона живе, де живе, що їсть, скільки років живе, і звідки до нас прийшла. Він дуже розумний хлопчик. Коли приходив до дітей він розповідав багато цікавих історій, і діти його просили розповісти щось цікаве, вони уважно його слухали, дивилися на нього, навіть не перебивали, бо їм дуже подобалися казки та історії хлопчика Бога.

Якось хлопчик Бог заходить у ванну і бачить на стіні сидить великий, але не дуже великий, не більше за долоньку павучок. Він  красивий, фіолетового кольору, і лапки фіолетові бархатисті. Хлопчик Бог навіть злякався на початку, але павучок усміхнувся і каже: «Хлопчику Богу, не бійся мене я не роблю нічого поганого і не хочу, щоб ти мене боявся, я хороший павук, добрий, і прийшов у ваш дім допомагати вам. Я довго вибирав будинок і ваш мені найбільше сподобався, він найкрасивіший і в ньому живуть добрі люди, ти добрий хлопчику Бог, мама у тебе добра, і тато у тебе добрий. Я охоронятиму ваш будинок, а якщо буде якась небезпека, я обов'язково тобі розповім. А ще я берегтиму вашу їжу. Бачив павутину по дому це я плету, в неї мухи потрапляють і не можуть вибратися і вашу їжу зіпсувати, вони ж люблять сідати на вашу їжу і з'їдати її. А я дуже люблю їсти мух. «Добре каже хлопчик Бог, мені дуже радісно з тобою познайомитися. «І мені»: каже павук. «Давай дружитимемо і гратимемо разом!»

Хлопчик Бог розповів мамі, як він познайомився з павучком, і як він став його другом. Мама спекла улюблений пиріг хлопчика Бога, і запросила всіх вечеряти, тата, хлопчика Бога з павучком, і котика з собачкою. Отак хлопчик Бог знайшов нового друга. Щоранку павучок приходив до нього гладив своєю лапкою його долоню, хлопчик Бог усміхався, відкривав очі гладив пальчиками пузик і спинку павука, і піднімався з ліжка. Разом їм було весело та цікаво. Вони дуже багато вигадали казок, які хлопчик Бог дарував дітям, щоб вони раділи і дізнавалися багато нового, як влаштований світ.

Ось і казочці кінець, а (ім'я дитини) слухав молодець.

До нових чарівних зустрічей чарівники та чарівниці!

 

  З повагою, Міла М'ята (Людмила Курякова) – клінічний психолог; дитячий та сімейний психолог, гештальт-консультант; консультант зі збалансованого харчування; медична сестра; знахарка, консультант у галузі нетрадиційної медицини; парапсихолог, таролог, рунолог; співавтор проектів «Насильство у сім'ї», «Діти емігрантів» у міжнародному психологічному центрі «Розрада».

 

Записатися на онлайн консультацію:

https://gekata.com.ua/psihologchn-konsultac-onlayn

https://gekata.com.ua/psihologchn-konsultac-onlayn/konsyltaciya-dutyachogo-psuhologa

 


                    

Супутні товари

Консультація медичного психолога

Відгуків: 0

Написати відгук

Схожі статті

Дитячі страхи

Дитячі страхи

Дитячі страхи. Як допомогти дитині?З 2008 року я працюю дитячим психологом. Моєму синові 7 років і детальніше

Дитячі істерики! Що робити?

Дитячі істерики! Що робити?

                            &n детальніше

Управляти своїми емоціями. Правила для дітей від 5 років.

Управляти своїми емоціями. Правила для дітей від 5 років.

Управляти своїми емоціями. Правила для дітей від 5 років.З 5 років діти починають вчитися керувати детальніше

Проблеми починаються у сім'ї

Проблеми починаються у сім'ї

Проблеми починаються у сім’ї1.Дитина формує свої основні цінності, ставлення до найголовніших момен детальніше

Психологічні стадії розвитку дитини

Психологічні стадії розвитку дитини

Психологічні стадії розвитку дитиниДля того щоб дитина гармонійно розвивалася, потрібно, щоб задач детальніше

Як сформувати у дитини безпечну поведінку

Як сформувати у дитини безпечну поведінку

Як сформувати у дитини безпечну поведінку1.Щоб сформувати у дитини безпечні звички, навчити безпец детальніше

Потреби і розвиток дитини від 0 до 3 років

Потреби і розвиток дитини від 0 до 3 років

Потреби і розвиток дитини від 0 до 3 років1.Не очікуйте від себе надто багато в перші дні після на детальніше

Потреби і розвиток дитини від 3 до 5 років

Потреби і розвиток дитини від 3 до 5 років

Потреби і розвиток дитини від 3 до 5 років1.Дитина говорить «Я сама», пробує сама вдягатися, прибир детальніше

Потреби і розвиток дитини від 5 до 7 років

Потреби і розвиток дитини від 5 до 7 років

Потреби і розвиток дитини від 5 до 7 років1.Основна особливість як і раніше зацікавленість,дитина детальніше

Потреби і розвиток дитини від 7 до 9 років

Потреби і розвиток дитини від 7 до 9 років

Потреби і розвиток дитини від 7 до 9 років1.Дитина здатна зосередитися, тривалий час займатися одн детальніше

Потреби і розвиток дитини від 10 до 15 років

Потреби і розвиток дитини від 10 до 15 років

Потреби і розвиток дитини від 10 до 15 років1.З 10  років починається підлітковий вік. Одні д детальніше

Потреби і розвиток дитини від 15 до 18 років

Потреби і розвиток дитини від 15 до 18 років

Потреби і розвиток дитини від 15 до 18 років 1.За фізіологічними даними підлітки здатні мати народ детальніше