Рекомендації від хронічного стресу, перепадів настрою,
різновидів тривоги, депресії, наслідків стресу.
Українці, які
вимушено перебувають в інших країнах, внаслідок війни, за медичною статистикою звернень до психологів, психотерапевтів,
психіатрів онлайн ,
страждають депресивною тривогою. В Україні де менше активних бойових дій, люди страждають
астенічною тривогою
(нервове виснаження і втома) . Де найактивніші
бойові дії, катастрофічною тривогою, і де найменша бойова активність, у людей паранояльна тривога(відчуття
небезпеки у більш спокійних місцях). І всі ці види тривог
призвели до хронічного стресу, не
залежно де проживають люди в Україні чи поза її межами.
1.Люди зазнають колосальної напруги на
ментальному, фізичному, та соціальному рівнях. Як нам із цього хронічного стресу виходити, як собі допомогти:
1.Що ти
робиш для власної Душі?
2.Що ти
робиш для свого тіла?
3.Що інші
люди роблять для твоєї Душі т тіла?
О. С. Чабан
український учений в області психіатрії і медичної психології. Завідувач кафедри
медичної психології , психосоматичної медицини, та психотерапії медико-психологічного факультету НМУ О. О. Богомольця.
2.Приймати
ПСИХОБІОТИКИ – це новий підхід до лікування психічних розладів для лікування
тривоги та депресії. Вони впливають
на мікрофлору кишківника благотворно,
і приносять користь людям, які страждають на розлади настрою. Вони на
основі живих мікроорганізмів, які при вживанні всередину, в адекватній
кількості, покращують
психічний стан людини. Психобіотики довели свою ефективність, зменшували
депресію та тривожність. Оскільки вчені вже надали доказову базу, що у регулюванні мікробіоти
(мікрофлори), кишківника-
перспектива лікування багатьох психічних розладів, і
профілактики, та наслідків
стресу. Тому що, мозку є «крутий»
товариш-кишківник: 100 мільйонів нейронів кишківника мають прямий надшвидкісний
зв’язок з мозком. Кишківника мікробіота (мікрофлора) регулює імунітет і обмінні
процеси в організмі. Мікробіота бере участь у виробництві вітамінів, гормонів, ферментів
і нейромедіаторів. І все це діє на наш мозок. Мозок з мікробіотою (мікрофлорою)
кишківника «дружать» з моменту формування нейронів та їх мереж (нейронних
зв’язків). В кишківнику живуть бактерії-50 трильйонів, приблизно в 1,3 рази
більше, ніж всіх клітин в організмі. 360 мікробних генів наш кг. Близько 500
видів, об’єднаних в складну екосистему-мікробіом. І як буває з будь-якою природною
екосистемою, вона порушується, та впливає на стан інших систем, з якими вона
пов’язана. Gut Microbiota Research & Practice
3.Фітопрепарати також з науковою доказовою базою ефективного впливу на психіку.
4.Наступна
рекомендація, дотримуватися дієтичних
рекомендацій
від
депресивних станів, розладів настрою тощо:необхідно дотримуватися середньо-земноморської, японської моделі
харчування; збільшити споживання фруктів, овочів, бобових, цільнозернових
злаків, горіхів та насіння, споживати
продукти з високим вмістом поліненасичених жирних кислот Омега3. Виключити алкоголь, будь-який вид куріння,
кофеїну. Перевага вишневому соку - в ньому серотонін для гарного настрою. Їсти
ківі, він сприяє спокійному сну, але їсти вдень. А також віддавати перевагу антидепресивній рибі: арктичний голець,
оселедець, скумбрія, лосось, сардини, печінка тріски. В складі цієї риби міститься ЕПК(Ейкозапентаєнова
кислота )- це поліненасичена
жирна кислота (ПНЖК) класу омега3,
в найбільшій її кількості.
5.Харчові
добавки, які допомагають при зазначених вище розладах і станах, та депресії. Вони не тільки покращують
емоційний стан, але ефективні за таких розладів, як біполярний (різкі
перепади настрою, від злетів (манія та гіпоманія ) до падіння (депресії) : Омега3; S-аденозилметіон;
Метафолін(Левомефолієва кислота; Віт Д;
Креатин; Фолінова кислота; Комбінації амінокислот.
6.Феліс Джака, президент Міжнародного
товариства досліджень в області харчової психіатрії, виявила та в
рандомізованих дослідженнях підтвердила вплив продуктів харчування на психіку
людей в значно більшому ступені, чим це уявлялося раніше (в 2010, 2015,
2019 роках).
Харчові антидепресанти:
Рослинні
продукти: зелень кульбаби, шпинат, капуста, кінза, гірчиця, базилік,
червонокачанна капуста, грейпфрут, бурякова гичка, салат латук, буряк,
Барбадоська вишня-Ацерола, ріпа, брюссельська капуста, гарбуз, папайя,
болгарський перець, петрушка, броколі, водяний крес салат, капуста кольрабі,
цвітна капуста, мускатний гарбуз, салатний цикорій.
Інші продукти
тваринного походження:
Сайда, лосось,
зубатка, омари, сьомга, субпродукти, краб, золотистий окунь, устриці, молюски,
равлики, тунець, макрель, оселедець, райдужна форель, восьминіг, козлятина,
печінка, пташинні потрухи, рибна ікра, мідії, страус ему.
«Завдяки нашому розумінню
того, що кишківник є важливою рушійною
силою психічного здоров’я, лікування, спрямоване на мікробіом (мікрофлору) кишечника, може допомогти покращити роботу мозку і
психічне здоров’я та передбачити, які пацієнти краще реагуватимуть на медичні
та харчові втручання.» д-р
Премисл Берчік , гастроентеролог і
дослідник з Університету Макмастера (Канада).
7.Джерела відновлення сил та ресурсів:
-Тілесні-це фізична
активність (будь-яка), але лише в задоволення; їжа, запахи, танці.
-Емоційні-це те,
що приносить задоволення (музика, читання, спілкування або навпаки тиша).
-Уява-це творчість
та «малювання» картин майбутнього.
-Відносини-це спілкування
з позитивними та щиро усміхненими, не наполоханими та не духовно бідними
людьми. Щастя має інфекційну природу.
-Інтелектуальні-це
нові знання.
-Духовні-це теологічні, медитація, духовні практики.